STOOHN

Ambitie

Zintuig onderwijs is een ondergeschoven kindje in de opleiding van huisartsen, dat geldt zeker voor de oogheelkunde. Wat niet geleerd is wordt niet gedaan! Veel huisartsen weten geen weg meer met oogklachten.

De Stichting Onderwijs Oogheelkunde aan Huisartsen, afgekort STOOHN, streeft ernaar de Nederlandse huisarts in de oogheelkunde te onderwijzen zodat deze in een 20 minuten durend consult een volledig oogonderzoek kan uitvoeren. Vervolgens is de huisarts in staat te bepalen of hij de patiënt al dan niet met spoed moet verwijzen naar de oogarts of onder zijn regie kan verwijzen naar een optometrist of opticien of de patiënt zelf kan behandelen Ons doel is niet dat elke huisarts gedetailleerde kennis van de oogheelkunde heeft maar wel dat iedere patiënt toegang heeft tot een huisarts die bekwaam is in de eerstelijns oogheelkunde. Dit kan bijvoorbeeld 1 huisarts zijn binnen een groepspraktijk of binnen 1 hagro. Elke huisarts dient minimaal de kennis en vaardigheden in de oogheelkunde te beheersen zoals omschreven in de NHG standaarden oogheelkunde.

Stichting STOOHN heeft oogheelkunde weer op de kaart gezet als onderdeel van de huisartsgeneeskunde. De stichting heeft het register oogheelkunde bij het College van Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden geiniteerd. Verschillende huisartsen zijn werkzaam als docent binnen de STOOHN. Ook werken STOOHN huisartsen mee aan publicaties, boeken en onderzoeken. Onze huisoogarts Drs. M.C.A.J. Van den Maegdenbergh, is na haar overlijden opgevolgd door Dr. Fleur Goezinne, oogarts, vitreoretinaal chirurg, Oogheelkunde Rijswijk, Wij zijn haar daar zeer erkentelijk voor.

Geschiedenis

Jo Baggen, huisarts te Brunssum van 1961 tot 1991, experimenteerde tijdens zijn praktijkjaren met oogheelkundige apparatuur omdat hij met de bestaande materialen niet voldoende diagnostisch onderscheid kon maken. Na jaren van studie en stages had hij een nieuw oogheelkundig concept voor de huisarts uitgedacht. Hij promoveerde in 1990 met het proefschrift ‘Oogheelkunde in de huisartspraktijk’. Nadien wijdde hij zich aan lesgeven in het ontwikkelde concept. Van meet af aan was dit patiëntgebonden onderwijs. Om de cursussen beter te kunnen beheren werd in 1994 de stichting STOOHN opgericht. Sindsdien wordt jaarlijks op verschillende locaties in Nederland lesgegeven. De cursus heeft ook een vaste plaats in het curriculum van de huisartsopleiding van de Universiteit Maastricht.

Jo Baggen

Bijna 1000 huisartsen en ruim 500 huisartsen in opleiding hebben inmiddels één of meerdere cursussen gevolgd. De docenten zijn allen huisarts en/of in de huisartspraktijk werkzaam. Nadat Jo Baggen was gestopt maken wij gebruik van een aantal kroondocenten ondersteund door Wilma Brassé.

Het voorzitterschap is jarenlang vervuld door Paul Bergmans, huisarts Geleen en was van 2011 tot 2 november 2022 in handen van Martin Brassé, huisarts Vlodrop. Het voorzitterschap is 2 november 2022 overgenomen door Koen Vanwersch huisarts te Venlo. Overige bestuursleden zijn Marc Eyck, penningmeester sinds de oprichting, huisarts np en voorheen medewerker NHG, Irene Soeters, huisarts Brunssum, Paul van Aubel, huisarts np, secretaris en bestuurslid sinds het begin, Brigit Anten huisarts te Venlo . Van de bestuursleden die gestopt zijn moeten m.n. Yvonne van Leeuwen †, huisarts np en voorheen medewerker MUMC+ huisartsgeneeskunde en Monique Baggen, huisarts Grubbenvorst genoemd worden. Andere ex-bestuursleden zijn Onno Dokkum, Wilma Brassé en Sven Adriaans.

Sinds 2022 is tot het bestuur toegetreden Guus Jaspar, huisarts Terneuzen.

Meerdere medewerkers van STOOHN hebben meegewerkt aan boeken en publicaties.

De samenwerking STOOHN en Meditta huisartsen ondersteuningsorganisatie heeft geleid tot het DM fundus screeningsproject waarbij meer dan 8000 patiënten 1-2 jaarlijks worden gescreend en waarbij de foto’s door CHBB oogheelkunde geregistreerde huisartsen worden gescreend. (Huisarts en Wetenschap 01-09-2013 | Onderzoek | Uitgave 9/2013, Hoe beoordelen huisartsen fundusfoto’s op diabetische retinopathie, Martin Brassé, Onno Dokkum, Marianne van den Maegdenbergh, dr. Bas van Maiburg, dr. Yvonne van Leeuwen)

Naast de basiscursus organiseert STOOH ook tweejaarlijks een verdiepingscursus waarbij op meerdere stations dieper wordt ingegaan op oogheelkundige vaardigheden. Voor verdieping van de theoretische kennis wordt het oogheelkundig symposium georganiseerd waarbij meerdere sprekers huisarts gerelateerde oogheelkundige items bespreken.

Yvonne van Leeuwen heeft onderwijs gegeven aan huisartsen en huisartsen in opleiding, meegewerkt aan meerdere oogheelkunde boeken voor huisartsen en haar laatste bijdrage is het oogheelkunde spel “Hoge Ogen”. Het bestuur van STOOHN heeft besloten het symposium vanaf nu te noemen: ” het Yvonne van Leeuwen oogheelkunde symposium voor huisartsen”

Op 8 juni 2023 werd tijdens het tweejaarlijks oogheelkundig symposium voor huisartsen in Venlo voor de vijfde keer de Jo Baggen prijs uitgereikt aan Wilma Brassé – Koper. De prijs werd uitgereikt door Koen Vanwersch, voorzitter van de STOOHN.

De Jo Baggen prijs is vernoemd naar de grondlegger en initiator van de eerstelijns oogheelkunde. De STOOHN heeft de prijs ingesteld voor personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de eerstelijns oogheelkunde.
Vorige prijswinnaars zijn Prof. W.P.M.A. (Wiel) Lamers, em. hoogleraar oogheelkunde MU, Maastricht, Paul Bergmans, huisarts te Geleen en voormalig voorzitter van de STOOHN, 2016 Drs. Marianne C.A.J. Van den Maegdenbergh, oogarts Zuyderland Eyescan Oogzorgkliniek Sittard-Geleen en medewerkster de STOOHN en 2018 Yvonne van Leeuwen, UM huisartsgeneeskunde en medewerkster de STOOHN.

De prijs bestaat uit een glazen schaal voorstellende een vrije interpretatie van de oogfundus en is gemaakt door de glaskunstenaar Helma Brassé uit Roermond.

Wilma Brassé Koper met de Jo Baggen prijs 2023

Stichting STOOHN

RSIN803279784
RechtsvormStichting
Statutaire naamStichting Oogheelkunde aan huisartsen in Nederland
Statutaire zetelBeek Lb
BezoekadresHavenstraat 4 B-01, 6211 GJ Maastricht
Telefoonnummer0653630001
Faxnummer0464374635

Internetadres

Rekeningnummer
www.stoohn.nl

NL78ABNA0461549115
E-mailadresmarc@banenshof.nl
KvK-nummer41073728
Datum akte van oprichting14 november 1994
ActiviteitenSBI-code: 72193 – Speur- en ontwikkelingswerk op het gebied van gezondheid en voeding (niet biotechnologisch) Medisch en farmacologisch speur- en ontwikkelingswerk

Bestuursleden

TitelVoorzitter
NaamKoen Vanwersch, huisarts te Venlo
Geboortedatum en –plaats3 december 1964, Kerkrade
Datum in functie1 november 2016, voorzitter 2 november 2022
BevoegdheidGezamenlijk bevoegd (met andere bestuurder(s), zie statuten)
TitelSecretaris
NaamPaul van Aubel, huisarts (-opleider) np te
Geboortedatum en –plaats9 maart 1953, Geleen
Datum in functie1 oktober 2004
BevoegdheidGezamenlijk bevoegd (met andere bestuurder(s), zie statuten)
TitelPenningmeester
NaamMarc Eyck, huisarts np
Geboortedatum en –plaats4 mei 1955, Heerlen
Datum in functie14 november 1994
BevoegdheidGezamenlijk bevoegd (met andere bestuurder(s), zie statuten)
TitelBestuurslid
NaamMartin Brassé, huisarts (-opleider) te Vlodrop
Geboortedatum en –plaats24 november 1956, Heerlen
Datum in functie1 oktober 2004
BevoegdheidGezamenlijk bevoegd (met andere bestuurder(s), zie statuten)
Titelex- bestuurslid
NaamIrene Soeters, huisarts te Brunsum
Geboortedatum en –plaats4 april 1958, Eindhoven
Datum in functie1 januari 2000 t/m 2023
Bevoegdheid
TitelBestuurslid
NaamBirgit Anten, huisarts te Venlo
Geboortedatum en –plaats10 juli 1964, Nijmegen
Datum in functie1 maart 2018
BevoegdheidGezamenlijk bevoegd (met andere bestuurder(s), zie statuten)
TitelBestuurslid
NaamJean Paul Reinartz, huisarts te Gulpen
Datum in functie13 juni 2019
Bevoegdheid
Gezamenlijk bevoegd (met andere bestuurder(s), zie statuten)
TitelBestuurslid
NaamGuus Jaspar, huisarts te Terneuzen
Datum in functie15 mei 2022
Bevoegdheid
Gezamenlijk bevoegd (met andere bestuurder(s), zie statuten)
TitelErelid
NaamYvonne van Leeuwen, huisarts, Universitair Hoofddocent UM, huisarts np
Datum in functie14 november 1994, overleden 1 mei 2019

Jaarverslagen

Vul contactformulier in om de jaarverslagen van Stichting STOOHN inzien.

Foto gallerij

Rekeningnummer STOOHN

NL78ABNA0461549115

t.n.v. Stichting Onderwijs Oogheelkunde aan Huisartsen in Nederland

Penningmeester: Marc Eyck

Brief aan huisartsen die patiënten willen werven en leveren

Brief aan huisartsen die patiënten willen werven en leveren

Scroll naar boven