'Huisarts cursussen voor een volledig oogonderzoek in 20 minuten.'

Historie STOOHN.

Jo Baggen, huisarts te Brunssum van 1961 tot 1991, experimenteerde tijdens zijn praktijkjaren met oogheelkundige apparatuur omdat hij met de bestaande materialen niet voldoende diagnostisch onderscheid kon maken. Na jaren van studie en stages had hij een nieuw oogheelkundig concept voor de huisarts uitgedacht. Hij promoveerde in 1990 met het proefschrift ‘Oogheelkunde in de huisartspraktijk’. Nadien wijdde hij zich aan lesgeven in het ontwikkelde concept. Van meet af aan was dit patiëntgebonden onderwijs. Om de cursussen beter te kunnen beheren werd in 1994 de stichting STOOHN opgericht. Sindsdien wordt jaarlijks op verschillende locaties in Nederland lesgegeven. De cursus heeft ook een vaste plaats in het curriculum van de huisartsopleiding van de Universiteit Maastricht.

 

Bijna 1000 huisartsen en ruim 500 huisartsen in opleiding hebben inmiddels één of meerdere cursussen gevolgd. De docenten zijn allen huisarts en/of in de huisartspraktijk werkzaam. Nadat Jo Baggen is gestopt maken wij gebruik van een aantal kroondocenten ondersteund door Wilma Brassé.

Het voorzitterschap is jarenlang vervuld door Paul Bergmans, huisarts Geleen en is sinds 2011 in handen van Martin Brassé, huisarts Vlodrop. Overige bestuursleden zijn momenteel Marc Eyck, penningmeester sinds de oprichting, huisarts np en medewerker NHG, Irene Soeters, huisarts Brunssum, Paul van Aubel, huisarts np, secretaris en bestuurslid sinds het begin, Koen Vanwersch huisarts te Venlo, Brigit Anten huisarts te Venlo en Celine Peters, huisarts. Van de bestuursleden die gestopt zijn moeten m.n. Yvonne van Leeuwen, huisarts np en medewerker MUMC+ huisartsgeneeskunde en Monique Baggen, huisarts Grubbenvorst genoemd worden. Andere ex-bestuursleden zijn Onno Dokkum, Wilma Brassé en Sven Adriaans.

Meerdere medewerkers van STOOHN hebben meegewerkt aan boeken en publicaties.

De samenwerking STOOHN en Meditta huisartsen ondersteuningsorganisatie heeft geleid tot het DM fundus screeningsproject waarbij meer dan 8000 patiënten 1-2 jaarlijks worden gescreend en waarbij de foto’s door CHBB oogheelkunde geregistreerde huisartsen worden gescreend. (Huisarts en Wetenschap 01-09-2013 | Onderzoek | Uitgave 9/2013 Hoe beoordelen huisartsen fundusfoto’s op diabetische retinopathie, Martin Brassé, Onno Dokkum, Marianne van den Maegdenbergh, dr. Bas van Maiburg, dr. Yvonne van Leeuwen

Naast de basiscursus organiseert STOOH ook jaarlijks een verdiepingscarrousel waarbij op meerdere stations dieper wordt ingegaan op oogheelkundige vaardigheden. Voor verdieping van de theoretische kennis wordt het oogheelkundig symposium georganiseerd waarbij meerdere sprekers huisarts gerelateerde oogheelkundige items bespreken.

Op 26 september 2019 werd tijdens het oogheelkundig symposium voor huisartsen in Eindhoven voor de vierde keer de Jo Baggen prijs uitgereikt. De prijs werd uitgereikt door Martin Brassé voorzitter van de STOOHN.
De Jo Baggen prijs is vernoemd naar de grondlegger en initiator van de eerstelijns oogheelkunde. De STOOHN heeft de prijs ingesteld voor personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de eerstelijns oogheelkunde.
Vorige prijswinnaars zijn Prof. W.P.M.A. (Wiel) Lamers, em. hoogleraar oogheelkunde MU, Maastricht en Paul Bergmans, huisarts te Geleen en voormalig voorzitter van de STOOHN en Drs. Marianne C.A.J. Van den Maegdenbergh, oogarts Zuyderland Eyescan Oogzorgkliniek Sittard-Geleen

Op het drukbezochte symposium oogheelkunde voor huisartsen werd de prijs deze keer uitgereikt aan Yvonne van Leeuwen. Yvonne heeft afgelopen decennia een grote bijdrage geleverd aan de eerstelijns oogheelkunde. Ze heeft onderwijs gegeven aan huisartsen en huisartsen in opleiding, meegewerkt aan meerdere oogheelkunde boeken voor huisartsen en haar laatste bijdrage is het oogheelkunde spel “Hoge Ogen”. Het bestuur van STOOHN heeft besloten het symposium vanaf nu te noemen: ” het Yvonne van Leeuwen oogheelkunde symposium voor huisartsen”

De prijs bestaat uit een glazen schaal voorstellende een vrije interpretatie van de oogfundus en is gemaakt door de glaskunstenaar Helma Brassé uit Roermond.

Op 12 december 2018 is overleden onze grote steunpilaar en huisoogarts Marianne Van den Maegdenbergh, houder van de Jo Baggenprijs.