Cursusdetail

Basiscursus oogheelkunde

Cursusinformatie


De cursus duurt twee-en-een-halve dag (2½ dag) en is geaccrediteerd voor 20 punten. Oefenen met patiënten staat centraal. Bij voltooing kunt onderscheid maken tussen acute en niet acute oogheelkundige aandoeningen. Indien er sprake is van niet acute oogheelkundige aandoeningen weet u wie u zelf kunt behandelen en wie te verwijzen. Cursisten leren door patiëntgebonden onderwijs een adequate anamnese af te nemen, diagnostisch refractioneren, oogboldrukmeting, gebruik van een spleetlamp en indirecte fundusscopie.

Cursuslocatie met 4 oogheelkundige units

Een unit bestaat uit:

 • Een visuskaart met spiegel (zodat de leesafstand voor de patiënt 5 meter is).
 • Glaasjes voor diagnostisch refractioneren.
 • Een spleetlamp met applanatie tonometer en ICare meter
 • Elke unit heeft verder de beschikking over enkele indirecte fundoscopen.

Per unit vier artsen en een docent

Op elke unit nemen vier artsen en een docent plaats. Per dagdeel worden patiënten uit een naburige praktijk uitgenodigd. De eerste twee dagdelen 8 patiënten, de volgende dagdelen 12 patiënten. Elke unit ontvangt per dagdeel 2 à 3 patiënten. Deze patiënten zijn uitgekozen omdat zij een oogafwijking hebben, een oogonderzoek willen ondergaan, of omdat de huisarts een oogonderzoek nuttig vindt (bijvoorbeeld ouder dan 60, risicopatiënt et cetera).

De patiënten worden met een taxi bij de praktijk opgehaald en achteraf weer teruggebracht. Zij worden na binnenkomst op de cursuslocatie door een van de docenten nogmaals voorgelicht over het doel van hun aanwezigheid en de gang van zaken. Elke patiënt krijgt na afloop van het onderzoek de bevindingen van het onderzoek op papier. Het formulier wordt ingevuld door de cursist die het onderzoek heeft geleid en wordt gecontroleerd door de docent. De patiënt dient dit formulier aan de eigen huisarts te overhandigen.

Certificaten

Men krijgt een certificaat indien men 2 maal een basiscursus heeft gevolgd. Met dit certificaat kan men zich registreren bij het CHBB oogheelkundea waarna de meeste verzekeringen de huisarts een vergoeding geven voor het onderdeel oogheelkunde.

Beschikbare plaatsen: 12
€1,600.00 per persoon
BASISCURSUS

Voorwaarden

Er kan alleen worden deelgenomen aan de cursus indien het inschrijfgeld is voldaan. Voorwaarden voor de restitutie van inschrijfgelden bij annulering van de cursus zijn als volgt:

 • annulering meer dan 1 week voor de aanvang van de cursus: volledige restitutie van het inschrijfgeld.
 • annulering binnen een week tot 24 uur voor de aanvang van de cursus: restitutie van de helft van het inschrijfgeld.
 • annulering binnen 24 uur voor de aanvang van de cursus: geen restitutie van het inschrijfgeld.
  indien men een cursus slechts gedeeltelijk kan volgen: geen restitutie van het inschrijfgeld.

Belangrijk: U dient zelf uw hotelkamer te reserveren en dit is niet bij de inschrijfprijs inbegrepen.

Dagdelen:

 • Dag 1 op 05-10-2022 van 13:00 tot 18:00
 • Dag 1Gezamenlijke lunchAansluitend start van de cursus, Kennismaking IngangstoetsUitleg opzet cursusOpdelen in groepen van meestal 4 cursisten en 1 docentPatiënten onderzoek: anamnese, visusonderzoek, oogboldruk meting, spleetlamp, indirecte fundoscopie, diagnose, beleid.
 • Dag 2 op 06-10-2022 van 09:00 tot 18:00
 • Dag 2Patiënten onderzoekAnamneseVisusonderzoekOogboldruk metingSpleetlampIndirecte fundoscopieDiagnoseBeleid.Theoretisch onderwijs
 • Dag 3 op 07-10-2022 van 09:00 tot 18:00
 • Dag 3Patiënten onderzoekAnamneseVisusonderzoekOogboldruk metingSpleetlampIndirecte fundoscopieDiagnoseBeleid.Theoretisch onderwijs

Stoohn Cursis Registratie

Na bevestiging kunt u meteen betalen
Let op: dit is een testbetaling

Bedrijf/organisatie of particulier?

Bedrijfsgegevens


Persoonsgegevens

Deelnemer
Velden met * zijn verplicht voor het op de juiste manier verwerken van jouw aanvraag.

Het is niet mogelijk om meerdere deelnemers toe te voegen


Scroll to Top